Зошто јаболковата ракија е следниот голем тренд во светот на пијалоците?
May 3, 2025
irina@next.mk

Во светот на занаетчиските алкохолни пијалоци, трендовите постојано се менуваат – но една насока станува сè појасна: враќање кон природното, автентичното и локалното. Токму тука влегува јаболковата ракија – пијалок кој полека, но сигурно, се пробива на листата на омилени дестилати кај вљубениците во квалитетен вкус.
Јаболковата ракија нуди нешто што малку други пијалоци го поседуваат: баланс меѓу свежина и длабочина, овошен карактер и топлина, природен сладок тон без додадени шеќери. Кога е направена правилно, како што е нашата визија со Desta, таа станува пијалок што може да се ужива чист, со мраз, или дури и како основа во коктели.
Во земји како Франција и САД, јаболковите дестилати (како калвадосот) веќе уживаат голема почит. Но Македонија има нешто посебно – богата традиција на ракија, плодна земја и јаболка со исклучителен квалитет. Зошто да не создадеме наш одговор на тој тренд?
Desta го носи токму тој дух – занаетчиски пристап, локални јаболки, без компромиси во процесот. Нашата цел е не само да создадеме одличен пијалок, туку и да ја поставиме македонската јаболкова ракија на мапата – како пијалок со приказна, вкус и иднина.
Ако и вие сте љубител на автентични вкусови, останете со нас. Следниот тренд можеби ќе потекнува токму од Преспа, и ќе се вика – Desta.
